Ab-strakt

Ab-strakt is een woordspeling op Ab (Weegenaar) en Abstrakt (een onderdeel van de speelmechaniek van het orgel). De abstrakten vormen de mechanische verbinding tussen de toetsen en de kleppen onder de orgelpijpen.

Het zijn als het ware de ‘spieren’ van het orgel. Ab Weegenaar hoopt dat zijn werkzaamheden de ‘spieren’ (verbindingen) zullen vormen tussen zijn leerlingen, luisteraars, koren en de muziek in het algemeen.

Gastheer

Ab Weegenaar is als gastheer van de Bovenkerk beschikbaar voor:

Excursies

Op verzoek kan een excursie worden georganiseerd. Tijdens de excursie krijgt u uitvoerige informatie over de Bovenkerk en haar orgels. Alleen of in groepsverband is mogelijk. Ook scholen zijn van harte welkom.

De excursie verloopt als volgt. Na ontvangst wordt (beknopte) informatie verstrekt over het kerkgebouw, eventueel in combinatie met dia’s. Daarna wordt een voettocht gemaakt door de kerk naar een orgelmodel (doorsnede van een orgel). Aan de hand van dit model krijgt u een uitstekende indruk van de werking van een pijporgel. Naast dit fraaie model zijn ook losse orgelpijpen aanwezig van diverse afmetingen en vormen. Daarna krijgt u bij het koororgel een demonstratie. Vervolgens wordt de excursie voortgezet naar het hoofdorgel. Iedereen mag boven kijken en de toetsen “beroeren”. De excursie kan worden afgesloten met een video over het maken van orgels (opgenomen bij de firma Reil). Aansluitend kunt u – onder begeleiding van de “torenwachter” – de toren van de kerk beklimmen. Het geheel duurt ongeveer 1,5 uur.

Besloten concerten

Als u wat te vieren heeft kan een besloten concert georganiseerd worden. U kunt daarbij denken aan verjaardagen, trouwfeesten, jubilea.

Geluidopnames

De Bovenkerk is een uitstekende locatie voor het maken van geluidopnames. Ab Weegenaar is uw gastheer bij geluidsopnames.

Begeleider bij bespeling orgels

‘Een keer spelen op de orgels in de Bovenkerk lijkt me schitterend’. Die droom kan werkelijkheid worden. Voor bijvoorbeeld Michael Turner uit Nieuw-Zeeland werd dit  werkelijkheid:

“Dear Ab,

Thank you for providing me the opportunity to play the Hinsz organ while in the Netherlands as arranged by my daughter-in-law.

I very much enjoyed the new experiences, and especially the magnificent sound, despite my nervous playing, unfamiliarity of the keyboard action and flat pedal layout.

I appreciated your assistance with registration which enabled me to attempt a wider range of music in the time available.

The sound of the full organ for the Boelmann Introduction will remain with me as treasured memory.

Kind Regards

Michael Turner”

Wilt u ook een keer op één van de orgels van de Bovenkerk spelen? Neem dan contact op met de manager van de kerk, de heer Jan Quintes Zwart (info@bovenkerkkampen.nl).

Docent

Ab Weegenaar geeft een breed scala aan muzieklessen. Voor de beginnende organist alsook voor de gevorderden. Naar keuze kan op de verschillende orgels in de Bovenkerk Kampen worden gespeeld.

De lessen die Ab Weegenaar zijn zeer divers. Van improvisatieles tot een MasterClass orgelspelen. Van orgelles voor de begeleiding in de eredienst tot specifieke cursussen van bepaalde muziekstijlen. En dat niet alleen op het orgel maar ook zeker fagotles behoort tot de mogelijkheden.

Informeer vrijblijvend door contact op te nemen met Ab Weegenaar: info@abweegenaar.nl of vul het contactformulier in.

Continuo-speler

Naast concertorganist, docent en gastheer van de Bovenkerk is Ab Weegenaar ook actief als continuo-speler.

Het is mogelijk om een beroep op Ab Weegenaar te de doen als continuo-speler zowel op orgel als op klavecimbel. Hij heeft zo’n 25 jaar ervaring in het samenspelen met orkesten en kleine ensembles. Ook als docent aan het Conservatorium te Arnhem voor het vak Ensemblespel werd in dit vakgebied ruime ervaring opgedaan.

Orgeladviseur

Ab Weegenaar kan u ook terzijde staan als onpartijdige adviseur bij reparaties, restauraties en nieuwbouw van pijporgels.